Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/f/4/0/genusimuseer.se/httpd.www/wp-content/themes/galleria-metropolia/theme-framework/theme-style/function/template-functions.php on line 608
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/f/4/0/genusimuseer.se/httpd.www/wp-content/themes/galleria-metropolia/theme-framework/theme-style/function/template-functions.php on line 707

Åvdåsvásstádus: Ansvar, avkolonialisering, helande

”EN ANNAN HISTORIA:
Åtta samiska konstnärer på Bildmuseet i Umeå under kulturhuvudstadsåret”

Anne Heith, Institutionen för kultur- och medievetenskaper, Umeå universitet

Åvdåsvásstádus: Ansvar, avkolonialisering, helande. Ett symposium om rasbiologi, rasism, avbildade samer, samiska kvarlevor och vägar till upprättelse och självförtroende 21- 23 januari 2015.

 

Detta är en presentation av ett pågående forskningsprojekt, ”Åtta samiska konstnärer”, en serie utställningar som visas på Bildmuseet i Umeå under kulturhuvudstadsåret. Serien inleddes med Katarina Pirak Sikkus Nammaláhpán och avslutas med Anders Sunnas Area Infected som visas t.o.m. 1 februari 2015.

 

Ett tema jag undersöker är hur de här berättelserna förhåller sig till Sveriges koloniala, rasistiska historia. Bland annat ser jag på den roll inramningen på Bildmuseet har för att inkludera den samiska konsten i det moderna samhället.
Detta tema analyserades mot bakgrund av den roll museer spelat för att marginalisera samer historiskt genom att skildra samisk kultur som oförenlig med moderniteten.