Fredagsfika

Nyhetsbrev Föreningen Genus i Museer 27 maj 2020
Vårens aktiviteter fick strykas så vid vårt senaste styrelsemöte valde vi att satsa på några digitala aktiviteter inför sommaren.
För att vi ska hinna se varandra lite samt sätta fart på vår Facebookgrupp för medlemmar, som kan fungera som en mötesplats och rum för nätverkande och stöd.

Fredagsfika med Genus i museer

Föreningen Genus i museer har en ny styrelse. Under kommande fredagar kan ni möta några av ledamöterna i deras respektive verksamhet. Vi berättar om föreningens arbete, vilka vi är och hur vi vill stödja arbetet kring genusfrågor på museer.

Fredagsfika

Fredag 29 maj 15.00-15.20
Föreningens ordförande Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent på Uppsala konstmuseum berättar om museets samling och specifikt om tre verk som på olika sätt undersöker genuskonstruktioner av konstnärerna Éva Mag, Katarzyna Kozyra och Cajsa von Zeipel.

Fredag 5 juni 15.00-15.20
Azmara Nigusse, intendent på Hallwylska museet, ger smakprov på stadsvandringen ”Bekantskap sökes”. Hör om hur män sökte kontakt med varandra under sekelskiftet 1900 via toalettklotter.

Fredag 12 juni 15.00-15.20
Alexander Kateb, konstpedagog på Nationalmuseum, pratar om en av 1700-talets främsta franska pastellmålare – Marie-Suzanne Giroust.

Fredag 26 juni 15.00-15.20
Elisa Rossholm, konstvetare berättar om skämtpressens och skämtbildens blomstringstid kring sekelskiftet 1900. Skämtbildens ”enkla budskap” är ett tudelat mynt, där den ena sidan är öppen och ofarlig, medan den andra, dolda, ofta är betydligt mer vågad, och redo att avtäckas för den som tillåter sig att se.

Den nya styrelsen

Rebecka Wigh Abrahamsson — ordförande, Uppsala konstmuseum

Johan Linder — sekreterare, Enköpings museum

Jens Fahlström — kassör, Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg

Renée Göthberg — ledamot, Göteborgs naturhistoriska museum

Alexander Kateb — ledamot, Nationalmuseum

Azmara Nigusse — ledamot, Hallwylska museet

Torun Ekstrand — suppleant, Konst i Blekinge

Elisa Rossholm — suppleant, konstvetare och fristående forskare

Gå gärna med i Genus i museers facebookgrupp som är till för föreningens medlemmar (Medlemmar kan både vara institutioner, enskilda medlemmar eller studenter.)

Det är enkelt att gå med:
1. Ansök om att gå med om du har ett aktivt medlemskap i föreningen.
2. Besvara gruppens inträdesfrågor, så kan admin snabbt godkänna och släppa in dig.
3. Presentera dig gärna lite kort när du blivit insläppt! Vi vill att gruppen ska kunna fungera som en plats för nätverkande och stöd, vilket underlättas när vi alla får lära känna varandra lite.