millesgården

Den moderna kvinnan på Millesgården. Konst, kön och museer
21 feb, kl. 15 på Millesgården

Välkommen till medlemsmöte i föreningen Genus i museer. Vi besöker utställningen Den moderna kvinnan på Millesgården, där museichef Onita Wass och intendent Maria Wiberg tar emot oss.

Fyra av den finska modernismens stora konstnärer presenteras; Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff och Elga Sesemann. Dessa konstnärer spelade en avgörande roll i den finska konsthistorien från det sena 1800-talet och under större delen av 1900-talet. Vi talar om utställningens bakgrund, tillkomst och om de kvinnliga konstnärernas roller i den framväxande moderniteten.

Begränsat antal platser, anmäl dig till: info@genusimuseer.se
Alla som arbetar vid någon av föreningens medlemsinstitutioner räknas som medlemmar. Se mer info på hemsidan: www.genusimuseer.se. Eller kontakta oss för individuellt medlemskap.

millesgården

Mer om utställningen:

DEN MODERNA KVINNAN. 28 OKT – 25 FEB 2018
Helene Schjerfbeck (1862–1946) är välkänd för sina under åren allt mer avskalade bilder där till slut endast det mest betydelsebärande finns kvar. I utställningen ingår en serie porträtt och några stilleben, målningar gjorda från tidigt 1900-tal fram till åren innan konstnärens död.

Sigrid Schauman (1877–1979) var landskapsmålare. Hon var en tid elev till Helene Schjerfbeck och utbildade sig även i Paris, där hon hade nära kontakt med Sonia och Robert Delaunay. Hon vistades även i Italien där hon arbetade tillsammans med Ellen Thesleff. Färgmättade och stiliserade landskap och några nakenstudier ingår i utställningen.

Ellen Thesleff (1869–1954) målade i början av sin karriär i naturalistisk stil men blev, efter mötet med den europeiska modernismen, inspirerad av fauvism och expressionism. Under långa vistelser i Frankrike och Italien utvecklade hon en färgbehandling som gjorde henne till en stor ljusskildrare. I hennes landskapsbilder, varav flera ingår i utställningen, är naturen upplöst i ett flödande färgrikt ljus.

Utställningen är producerad av Atheneum och presenteras under 2017, jubileumsåret för Finlands självständighet.

Elga Sesemann (1922–2007) var expressionistisk målare och en stor kolorist. Hon arbetade med palettkniv, inte pensel, vilket ger hennes målningar en känsla av materialitet. Hon målade många självporträtt där hon utforskar sig själv med en osentimental och psykologiskt skarp blick. Sesemann gav även ut diktsamlingar.